Seguint amb la nostra filosofia de realitzar una cuina tradicional, valenciana i basada en el receptari popular dels pescadors que havien d’improvisar tots els dies a alta mar segons el peix que aconseguien durant la mateixa jornada laboral, la cuina de barca, ens alegra compartir amb vosaltres la nostra col·laboració amb el projecte Tasta’l d’ací, plataforma que té per finalitat arreplegar i donar a conéixer quins són els productes que mengem els valencians i com els prepararem a tot arreu del nostre territori.
Es tracta d’un projecte de micromecenatge (crowdfunding)
on depenent de l’aportació econòmica realitzada per a recolzar al projecte, s’aconsegueixen distintes recompenses, totes elles indicades en la pàgina web del projecte. En el cas de desbloquejar la nostra recompensa, tindreu la oportunitat d’assistir a un taller on podreu descobrir els plats més populars de la cuina de barca valenciana i els peixos mediterranis més populars en la nostra cuina. A més, vos ensenyareu a cuinar un calder de peix i un arròs sec amb el qual vos mostrarem l’origen de l’arròs a banda. Aquesta experiència tindrà lloc, sempre amb grups reduïts, al nostre restaurant, la Taverna TRES14, de la Vila Joiosa, on s’inclourà també de menjar, per persona, el calder, l’arròs i beguda.
Aquesta experiència es durà a terme entre gener i març de 2020
i vos animem a participar en aquest interessant projecte i conéixer més la història, diversitat i qualitat dels plats de la cuina valenciana, dels quals nosaltres realitzen, humilment, una xicoteta part, la relacionada amb la molt desconeguda i fascinant cuina de barca.
Finalment, vos deixem la missió, visió i valors del projecte Tasta’l d’ací:
La plataforma Tasta’l d’ací, nascuda el 2012 a recer d’AU Agenda Urbana de València, ha llançat un projecte de micromecenatge que vol fer xarxa per a posar damunt la taula la cuina valenciana, les seues elaboracions i productes més genuïns, recòndits i originals.
La pericana, l’arnadí, el coc de poma de l’agredolç, l’olla de la Plana i milanta plats més són receptes valencianes autèntiques que a penes coneixen tots els valencians. La plataforma Tasta’l d’ací ha començat un projecte de micromecenatge per a crear una plataforma perquè puguem fer(-nos) conéixer què mengem i com mengem els valencians de nord a sud i d’est a oest.
Després de més d’una setantena de col·laboracions en AU Agenda Urbana, com ara un recorregut per la ciutat de València per a salvar la casca de Reis de l’oblit, el projecte creu necessari engegar una plataforma web accessible i adaptable a tota mena de dispositius on poder donar valor i reconeixement a la saviesa de la cuina valenciana de tots els temps, a les seues varietats locals, als restauradors i restauradores que les porten a taula, a la memòria gastronòmica dels majors valencians i als productors que lluiten per fer un producte de kilòmetre zero conscienciat i sostenible utilitzant la matèria primera valenciana. Per a això, preveu comptar amb la coŀlaboració de plataformes anàlogues com ara Llavors d’ací o Artxiviu per a fer xarxa i recuperar tot l’espectre del nostre patrimoni culinari.
Un seguit de recompenses pensades en clau valenciana, de kilòmetre zero i sostenible, ens conviden a conéixer, mitjançant unes iŀlustracions de la valenciana Marta Antelo, mitja dotzena de plats comarcals valencians molt populars en el seu lloc d’origen, però bastant desconeguts per a la resta de valencians. També podreu conéixer i sembrar algunes de les varietats tradicionals valencianes vegetals, a més d’un seguit d’experiències gastronòmiques per a saber més de la nostra cultura culinària tradicional Un taller de coques i pans tradicionals valencians (amb el guardonat forner valencià Jesús Machí); de cuina de barca, amb el viler Jaume Pinet, o un tast d’oli de les oliveres miŀlenàries del Maestrat a través d’Olis Cuquello i la iniciativa Sentit.
Tasta’l d’ací insisteix a «posar la cuina valenciana al mateix nivell de qualsevol altra cultura gastronòmica europea, fugint de tòpics i de complexos» i volen fer-ho relligant la cultura i la riquesa lingüística valenciana. L’objectiu és poder crear un mapa de la cultura culinària valenciana en sentit general que ajudaria l’usuari a conéixer-la i a poder promocionar-la aprofitant la interconnexió de dades entre productors, productes i varietats locals, plats populars o oblidats i els restauradors que els posen damunt la seua taula.