I trobada gastronòmica “Cuina de barca”, la cuina dels pescadors de la Vila Joiosa

En el 2018 realitzarem la primera trobada gastronòmica "la cuina de barca", la cuina dels pescadors de la Vila Joiosa, amb el pretenem donar a conéixer el que per a mi és  l'origen de la cuina marinera tal com la coneixem hui en dia.
En el 2018 realitzarem la 1a trobada gastronòmica “Cuina de barca”, la cuina dels pescadors de la Vila Joiosa, amb el pretenem donar a conéixer el que per a mi és l’origen de la cuina marinera tal com la coneixem hui en dia.
En aquesta trobada gastronòmica es realitzaran xarrades amb els mariners feien de ranxers, es parlarà dels ingredients que s’utilitzaven, de les condicions en què havien de cuinar, les diferents espècies de peixos utilitzats per a preparar les menjar i on també tindrem l’oportunitat de tastar plats del receptari mariner en menús elaborats per a l’ocasió.

La cuina de barca en La Vila Joiosa té els seus orígens en les barques d'arrossegament

ja que en aquest tipus de pesca els mariners passaven moltes hores en el mar en estes barques es va habilitar un espai per a la cuina. Un dels mariners tenia encomanada la labor de cuinar; aquest era conegut com a ranxer, el qual la majoria de vegades no disposava de molt de temps i havia d’estirar enginy per a preparar una menjar saborosa, calòrica i ràpida de preparar.
Amb pocs ingredients però amb una matèria primera de qualitat (peix acabat d’agafar), preparaven plats que amb el temps esta cuina de pescadors seria l’origen del que hui coneixem com a cuina marinera.

El peix que utilitzaven, conegut com a peix de ranxo, solia ser peix de poc valor comercial: congres, garneus, pots, aranyes, gats, morralla… i algun peix rote no apte per a la seua venda.

Devem a la cuina de barca receptes com ara diferents guisats que amb una picada, creïlles i canviant l’espècie de peix a utilitzar s’aconseguien plats com el guisat de polp, de ratlla, de mussola i, com no, calders de peix que, amb el caldo sobrant, es preparava un arròs a banda, suquets, cruets, diferents tipus d’arròs també formaven part del del receptari mariner.
Aquests plats es van anar perfeccionant amb el temps, bé en les cases dels mariners per les seues dones, bé pels mateixos ranxers quan tenien més temps per a el·laborar el menjar, arribant fins als nostres dies i incloent-los a les seues cartes els restaurants que oferixen cuina marinera.

En l'actualitat la cuina de barca esta en perill de desaparèixer, ja que en la majoria dels barcos els mariners es preparen entrepà o menjar recalfat en microones

Un dels projectes en què estic treballant és precisament recopilar, amb l’ajuda de pescadors jubilats que van treballar com a ranxers, el receptari que realitzaven en les barques de pesca, les condicions en què havien de fer-ho, els ingredients que utilitzaven i es podien permetre emmagatzemar en el poc espai de què disposaven i les espècies utilitzades.

Crec que esta cuina dels pescadors de la Vila Joiosa forma part de nosaltres com a vilers que som, és part de la nostra cultura i és patrimoni immaterial de tots nosaltres, per tant deixe aquest document obert a tot aquell que vullga comptar-nos la seua experiència o recepta d’algun plat d’origen mariner. Pot participar en aquest projecte qualsevol ciutadà o institucions com la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa, Vilamuseu, l’arxiu municipal, gastrònoms, etc.

Si t'ha agradat aquest contingut

Et convidem a compartir-lo o a deixar un comentari.

Facebook
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Arrossos i paelles per a portar

Amb el nostre servei de menjar per a portar pots gaudir a casa dels plats que preparem al nostre restaurant de la Vila Joiosa.

En el nostre bloc

Ací trobaràs les últimes notícies sobre el nostre restaurant de la Vila Joiosa, amb detallada informació dels esdeveniments gastronòmics que organitzem o en els quals participem.

Quin és el millor arròs?

Comencem aclarint alguns termes importants per a evitar confusions: quan parlem de varietat ens referim a una mena de gra en concret i no a la marca que el comercialitza.

Tasta'l d'ací

Tasta’l d’ací

Ens alegra compartir amb vosaltres la nostra col·laboració amb el projecte Tasta’l d’ací, plataforma que té per finalitat arreplegar i donar a conéixer quins són els productes que mengem els valencians i com els preparaem a tot arreu del nostre territori.

No hay más entradas.

Caldo de peix

Amb el nostre caldo de peix artesanal podràs elaborar multitud de receptes basades en el receptari tradicional alacantí.